Sushi, tradycyjne danie kuchni japońskiej, nieustannie utrzymuje ogromną popularność na całym świecie, także w Polsce. Zdrowy tryb życia odgrywa dziś kluczową rolę wśród wielu osób i często pada pytanie, czy sushi może być częścią zdrowej diety odchudzającej? Na pierwszy rzut oka wydaje się ono zdrowym, pożywnym posiłkiem, gdyż zawiera ryż, [...]
[...] jest niezbędne do funkcjonowania zasadniczo niemal całej materii ożywionej, od drobnoustrojów poczynając, poprzez rośliny i zwierzęta, a na człowieku kończąc. Chela-Ferr® MED to preparat zawierający żelazo Ferrochel® w postaci chelatu aminokwasowego Albion® ( diglicynian żelaza ) wysoko przyswajalną i dobrze tolerowaną postać żelaza.
[...] jest jednym z głównych czynników ryzyka kancerogenezy, niemniej ogromne znacznie odgrywa również skład diety (ilość makro- i mikroskładników, witamin i minerałów, rodzajów kwasów tłuszczowych, ilość błonnika itd.). W szczególności wydaje się, że niskie spożycie owoców i warzyw może podwajać ryzyko raka płuc i przewodu pokarmowego. Badania [...]
[...] B12 (100 mikrogramów w USA i 1000 mikrogramów w Polsce). W USA tylko przy „skomplikowanych, problematycznych niedoborach B12” zaleca się 1000 mikrogramów B12 dziennie + kwas foliowy (15 mg dożylnie lub domięśniowo), następnie 1000 mikrogramów B12 dziennie + 5 mg doustnie kwasu foliowego przez 7 dni (ale trzeba się naszukać, nie są to [...]
[...] pokarmowego, takich jak zaparcia czy bóle brzucha. IRON SR dostarcza aż 40 mg żelaza, a jego przyswajanie dodatkowo poprawia 40 mg witaminy C, 1,4 mg witaminy B6, 400 µg kwasu foliowego i 2,5 µg witaminy B12. Preparat ten może poprawić stan odżywienia nawet u osób ekstremalnie obciążonych wysiłkiem fizycznym, ze słabą dietą lub kiepskim [...]
[...] Pomidor zawiera wiele substancji odżywczych, wśród których na szczególną uwagę zasługują: likopen, witamina A, witamina C, witamina K, luteina, beta-karoten, potas, magnez, kwas foliowy, naryngenina, kwas chlorogenowy. Pomidor a zdrowie Ilość cennych składników pokarmowych zawartych w pomidorze sprawia, że powinniśmy spożywać go, gdy chcemy dbać [...]
[...] składników jest ekstrakt z owocu borówki czarnej. Jest to bogactwo takich witamin, jak A, B1, B2, PP i C. Zawiera także sporo flawonidów, fitoestrogenów, pektyn oraz kwas foliowy i błonnik. Dzięki przeciwutleniaczom opóźnia procesy starzenia się komórek, co też wpływa na prawidłowe funkcjonowanie oczu. Suplement LuteinAll Max to [...]
[...] i sporo wody. Ananasy Są bogate w witaminę C i mangan, pomagają zachować zdrowe kości i wspomagają trawienie. Truskawki Zawierają antocyjany, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Kiwi Znajdziesz w nich witaminę K, potas, błonnik oraz kwas foliowy, który przyczynia się do produkcji krwinek czerwonych oraz korzystnie wpływa na układ nerwowy.
[...] pietruszki, ananasa, maliny, czerwonej porzeczki, szpinaku, pomidora. Sześć kapsułek preparatu dostarczało ~7,5 mg β-karotenu, 200 mg witaminy C, 60 mg witaminy E, 600 μg kwasu foliowego i energię ~63 kJ dziennie. Nie tylko odnotowano poprawę funkcjonowania ustroju i zmniejszenie stresu oksydacyjnego, ale także tendencję do mniejszej ilości [...]
[...] ten mały zielony owoc ma ogromną moc. Zawiera apigeninę, przeciwutleniacz, który może pomóc walczyć z bezsennością. Ponadto jest niskokaloryczny i zawiera potas oraz kwas foliowy, jest zatem dość odżywczy. Co istotne dla naszego snu, jest także źródłem serotoniny. Jogurt grecki Białko i wapń znajdujące się w jogurcie greckim sprawiają, że [...]
Już sama nazwa brzmi dość egzotycznie niczym tajemny eliksir z odległych krain. Nie są to zupełnie sprzeczne skojarzenia, ponieważ już 2000 lat temu kombucha znana była na dalekim wschodzie jako "eliksir zdrowia" o ogromnych korzyściach zdrowotnych dla kluczowych narządów - serca, mózgu i jelit. Wytwarzana jest ze słodkiej herbaty, napełnianej [...]
[...] które zawarte są w ekstraktach i oferowane jako suplementy diety. Witaminami, o które warto zadbać w diecie zwalczającej PMS są witamina D, a także B1, B2 oraz B6 i kwas foliowy. Witamina D stanowi element układu hormonalnego i bierze udział w regulacji jego aktywności, natomiast witaminy z grupy B biorą udział w syntetyzowaniu związków [...]
[...] mąką pszenną. Jęczmień łuskany jest bogatszy w tiaminę i ryboflawinę niż pszenica. Z drugiej strony pszenica jest nieco bogatsza w niacynę, witaminę B6, witaminę B5, kwas foliowy i witaminę E. Podsumowanie Jęczmień i pszenica są kluczowymi roślinami uprawnymi, które mają szerokie zastosowanie w naszym życiu. Pszenicę przed spożyciem [...]
Stan zapalny jest częścią odpowiedzi immunologicznej organizmu. Pojawia się w naszym organizmie pod wpływem jakiegoś czynnika, którym zazwyczaj jest bakteria lub uszkodzona tkanka. Nie jest to nic nadzwyczajnego, ale jeśli organizm nie może sobie z tym poradzić, to przewlekły stan zapalny może wyrządzić wiele szkód i przyczynić się do poważnych [...]
Nasze ciało składa się w 60-70% z wody, jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. O ile człowiek bez pożywienia jest w stanie funkcjonować wiele dni, jak i tygodni, tak bez wody przeżyje zaledwie 4 do 7 dób. Podsumowanie Izotoniki to idealne napoje dla osób aktywnych, zaleca się je spożywać przed w trakcie, jak i po [...]
[...] i pogorszenia stanu zdrowia. Szczególnie ważne w kontekście zapobiegania i leczenia anemii są witaminy B12 (kobalamina), ale również B6 i B9 (czyli pirydoksyna oraz kwas foliowy). Są to czynniki, które uczestniczą w wytwarzaniu czerwonych krwinek. Krwinki te biorą aktywny udział w transportowaniu tlenu z płuc do tkanek. Witaminy B na [...]
Któż z nas nie kocha keczupu? Jeśli jesteś uczulony na jego składniki, mogę tylko Tobie współczuć. Ten przepyszny dodatek do ogromnej liczby dań, sprawia, że mimo tego, że niektóre z nich same w sobie, nie mają zbyt ciekawego smaku, to dodatek keczupu pozwala zjadać je z ogromnym apetytem. Ile kalorii ma keczup? Odpowiedź na to pytanie będzie [...]
[...] Czy wiecie, jak migdały wpływają na nasze jelita? Bogactwo witamin w migdałach Migdały są bogate w witaminy i minerały. Zawierają potas, cynk, mangan, witaminę E, żelazo, kwas foliowy, miedź, witaminy z grupy B, magnez, błonnik, ryboflawinę oraz niacynę. Są bardzo odżywcze, a w 100 gramach kryje się: 604 kcal 21 g białka 52 g tłuszczy 7,7 g [...]
Wielu osobom mogłoby się wydawać, że dynia to warzywo, które nadaje tylko smak potrawom i jedyne gdzie można ją zastosować to zupa krem. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Warzywo to posiada liczne właściwości, które w znacznym stopniu pomóc mogą nam w różnego rodzaju problemach zdrowotnych. Poznajmy najważniejsze z nich. Silny [...]