SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

kwas foliowy

  • Sushi, tradycyjne danie kuchni japońskiej, nieustannie utrzymuje ogromną popularność na całym świecie, także w Polsce. Zdrowy tryb życia odgrywa dziś kluczową rolę wśród wielu osób i często pada pytanie, czy sushi może być częścią zdrowej diety odchudzającej? Na pierwszy rzut oka wydaje się ono zdrowym, pożywnym posiłkiem, gdyż zawiera ryż, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 664 Data: 2023-10-29 18:54:46
  • [...] jest niezbędne do funkcjonowania zasadniczo niemal całej materii ożywionej, od drobnoustrojów poczynając, poprzez rośliny i zwierzęta, a na człowieku kończąc. Chela-Ferr® MED to preparat zawierający żelazo Ferrochel® w postaci chelatu aminokwasowego Albion® ( diglicynian żelaza ) wysoko przyswajalną i dobrze tolerowaną postać żelaza.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4266 Data: 2021-10-04 11:36:09
  • [...] jest jednym z głównych czynników ryzyka kancerogenezy, niemniej ogromne znacznie odgrywa również skład diety (ilość makro- i mikroskładników, witamin i minerałów, rodzajów kwasów tłuszczowych, ilość błonnika itd.). W szczególności wydaje się, że niskie spożycie owoców i warzyw może podwajać ryzyko raka płuc i przewodu pokarmowego. Badania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1600 Data: 2022-02-10 14:16:14
  • [...] B12 (100 mikrogramów w USA i 1000 mikrogramów w Polsce). W USA tylko przy „skomplikowanych, problematycznych niedoborach B12” zaleca się 1000 mikrogramów B12 dziennie + kwas foliowy (15 mg dożylnie lub domięśniowo), następnie 1000 mikrogramów B12 dziennie + 5 mg doustnie kwasu foliowego przez 7 dni (ale trzeba się naszukać, nie są to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1221 Data: 2022-11-16 13:25:11
  • [...] pokarmowego, takich jak zaparcia czy bóle brzucha. IRON SR dostarcza aż 40 mg żelaza, a jego przyswajanie dodatkowo poprawia 40 mg witaminy C, 1,4 mg witaminy B6, 400 µg kwasu foliowego i 2,5 µg witaminy B12. Preparat ten może poprawić stan odżywienia nawet u osób ekstremalnie obciążonych wysiłkiem fizycznym, ze słabą dietą lub kiepskim [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 466 Data: 2023-06-21 14:51:54
  • Czy ketchup jest zdrowy, czy szkodliwy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Pomidor zawiera wiele substancji odżywczych, wśród których na szczególną uwagę zasługują: likopen, witamina A, witamina C, witamina K, luteina, beta-karoten, potas, magnez, kwas foliowy, naryngenina, kwas chlorogenowy. Pomidor a zdrowie Ilość cennych składników pokarmowych zawartych w pomidorze sprawia, że powinniśmy spożywać go, gdy chcemy dbać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5854 Data: 2021-12-22 13:54:45
  • [...] składników jest ekstrakt z owocu borówki czarnej. Jest to bogactwo takich witamin, jak A, B1, B2, PP i C. Zawiera także sporo flawonidów, fitoestrogenów, pektyn oraz kwas foliowy i błonnik. Dzięki przeciwutleniaczom opóźnia procesy starzenia się komórek, co też wpływa na prawidłowe funkcjonowanie oczu. Suplement LuteinAll Max to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2619 Data: 2019-02-19 10:56:03
  • Jakie owoce jeść po treningu?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] i sporo wody. Ananasy Są bogate w witaminę C i mangan, pomagają zachować zdrowe kości i wspomagają trawienie. Truskawki Zawierają antocyjany, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Kiwi Znajdziesz w nich witaminę K, potas, błonnik oraz kwas foliowy, który przyczynia się do produkcji krwinek czerwonych oraz korzystnie wpływa na układ nerwowy.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 31009 Data: 2018-06-13 10:54:41
  • [...] Tabletki zawierające kompleks witamin z grupy B miały następujący skład: 35 mg tiamina (witamina B1), 35 mg ryboflawina (witamina B2), 35 mg niacyna (witamina B3), 35 mg kwas pantotenowy (witamina B5), 25 mg pirydoksyna (witamina B6), 10 μg witaminy B12, 600 μg kwas foliowy (witamina B9), 150 μg biotyna (witamina B7). 1 tabletka miała 370 mg. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3584 Data: 2021-10-26 12:45:26
  • Czy owoce i soki owocowe są zdrowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] pietruszki, ananasa, maliny, czerwonej porzeczki, szpinaku, pomidora. Sześć kapsułek preparatu dostarczało ~7,5 mg β-karotenu, 200 mg witaminy C, 60 mg witaminy E, 600 μg kwasu foliowego i energię ~63 kJ dziennie. Nie tylko odnotowano poprawę funkcjonowania ustroju i zmniejszenie stresu oksydacyjnego, ale także tendencję do mniejszej ilości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 494 Data: 2022-10-17 06:52:48
  • [...] ten mały zielony owoc ma ogromną moc. Zawiera apigeninę, przeciwutleniacz, który może pomóc walczyć z bezsennością. Ponadto jest niskokaloryczny i zawiera potas oraz kwas foliowy, jest zatem dość odżywczy. Co istotne dla naszego snu, jest także źródłem serotoniny. Jogurt grecki Białko i wapń znajdujące się w jogurcie greckim sprawiają, że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 912 Data: 2022-11-18 07:10:35
  • Już sama nazwa brzmi dość egzotycznie niczym tajemny eliksir z odległych krain. Nie są to zupełnie sprzeczne skojarzenia, ponieważ już 2000 lat temu kombucha znana była na dalekim wschodzie jako "eliksir zdrowia" o ogromnych korzyściach zdrowotnych dla kluczowych narządów - serca, mózgu i jelit. Wytwarzana jest ze słodkiej herbaty, napełnianej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6693 Data: 2018-01-21 10:48:06
  • [...] które zawarte są w ekstraktach i oferowane jako suplementy diety. Witaminami, o które warto zadbać w diecie zwalczającej PMS są witamina D, a także B1, B2 oraz B6 i kwas foliowy. Witamina D stanowi element układu hormonalnego i bierze udział w regulacji jego aktywności, natomiast witaminy z grupy B biorą udział w syntetyzowaniu związków [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 862 Data: 2022-11-13 07:25:39
  • [...] mąką pszenną. Jęczmień łuskany jest bogatszy w tiaminę i ryboflawinę niż pszenica. Z drugiej strony pszenica jest nieco bogatsza w niacynę, witaminę B6, witaminę B5, kwas foliowy i witaminę E. Podsumowanie Jęczmień i pszenica są kluczowymi roślinami uprawnymi, które mają szerokie zastosowanie w naszym życiu. Pszenicę przed spożyciem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3117 Data: 2021-10-07 16:08:15
  • Które produkty zwalczają stany zapalne?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Stan zapalny jest częścią odpowiedzi immunologicznej organizmu. Pojawia się w naszym organizmie pod wpływem jakiegoś czynnika, którym zazwyczaj jest bakteria lub uszkodzona tkanka. Nie jest to nic nadzwyczajnego, ale jeśli organizm nie może sobie z tym poradzić, to przewlekły stan zapalny może wyrządzić wiele szkód i przyczynić się do poważnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 671 Data: 2023-02-18 19:15:28
  • Nasze ciało składa się w 60-70% z wody, jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. O ile człowiek bez pożywienia jest w stanie funkcjonować wiele dni, jak i tygodni, tak bez wody przeżyje zaledwie 4 do 7 dób. Podsumowanie  Izotoniki to idealne napoje dla osób aktywnych, zaleca się je spożywać przed w trakcie, jak i po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5405 Data: 2021-01-25 19:20:28
  • [...] i pogorszenia stanu zdrowia. Szczególnie ważne w kontekście zapobiegania i leczenia anemii są witaminy B12 (kobalamina), ale również B6 i B9 (czyli pirydoksyna oraz kwas foliowy). Są to czynniki, które uczestniczą w wytwarzaniu czerwonych krwinek. Krwinki te biorą aktywny udział w transportowaniu tlenu z płuc do tkanek. Witaminy B na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 866 Data: 2022-10-31 12:03:26
  • Ile kalorii ma ketchup? Czy można jeść go na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Któż z nas nie kocha keczupu? Jeśli jesteś uczulony na jego składniki, mogę tylko Tobie współczuć. Ten przepyszny dodatek do ogromnej liczby dań, sprawia, że mimo tego, że niektóre z nich same w sobie, nie mają zbyt ciekawego smaku, to dodatek keczupu pozwala zjadać je z ogromnym apetytem. Ile kalorii ma keczup?  Odpowiedź na to pytanie będzie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3312 Data: 2021-01-17 22:08:38
  • [...] Czy wiecie, jak migdały wpływają na nasze jelita? Bogactwo witamin w migdałach Migdały są bogate w witaminy i minerały. Zawierają potas, cynk, mangan, witaminę E, żelazo, kwas foliowy, miedź, witaminy z grupy B, magnez, błonnik, ryboflawinę oraz niacynę. Są bardzo odżywcze, a w 100 gramach kryje się: 604 kcal 21 g białka 52 g tłuszczy 7,7 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1499 Data: 2022-12-03 16:38:56
  • Dynia - pyszna i zdrowa

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wielu osobom mogłoby się wydawać, że dynia to warzywo, które nadaje tylko smak potrawom i jedyne gdzie można ją zastosować to zupa krem. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Warzywo to posiada liczne właściwości, które w znacznym stopniu pomóc mogą nam w różnego rodzaju problemach zdrowotnych. Poznajmy najważniejsze z nich. Silny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2004 Data: 2017-04-20 08:08:25